ECHO nr. 24: Bericht instelling bepaalde tariefcontingenten in de vrijwaringsmaatregel voor staal in verband met de voorgenomen aanpassing van de verordening tariefcontingenten

30-03-2023

Op 27 februari 2023 heeft de Commissie een voorstel ingediend tot wijziging van Verordening (EU) 2020/2170 wat de toepassing van tariefcontingenten van de Unie en andere invoerquota op bepaalde naar Noord-Ierland overgebrachte producten betreft (de verordening tariefcontingenten). Onder de huidige afspraken gelden de tariefcontingenten van de EU-staalvrijwaringsmaatregelen niet voor staalproducten die vanuit Groot-Brittannië naar Noord-Ierland worden geëxporteerd. Hierdoor geldt er op dit moment een 25% invoerheffing tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland. De voorgestelde wijzigingsverordening maakt het mogelijk voor bedrijven in Noord-Ierland om voor de import van bepaalde staalproducten uit Groot-Brittannië gebruik te maken van de EU- tariefcontingenten. Het gaat om slechts twee productcategorieën: Kwartoplaten van niet-gelegeerd of ander gelegeerd staal (categorie 7) en profielen van ijzer of van niet-gelegeerd staal (categorie 17).

 

Als het voorstel tot wijziging van de verordening tariefcontingenten wordt aangenomen, moeten de  vrijwaringsmaatregelen voor staal daarmee in overeenstemming worden gebracht. De Europese Commissie heeft op 30 maart jl. een bericht gepubliceerd over het instellen van tariefcontingenten voor het overbrengen van staal uit de productcategorieën 7 en 17 van oorsprong uit het VK en rechtstreeks verzonden uit andere delen van het VK naar Noord-Ierland. Zie de Notice concerning the creation of certain Tariff Rate Quotas under the steel safeguard measures in connection to the amendment to Regulation (EU) 2020/2170.

 

De Commissie nodigt belanghebbenden uit om hun visie en aanvullende bewijsstukken, uitsluitend over de voorgestelde nieuwe tariefcontingenten, uiterlijk 14 april 2023 in te dienen. Alle opmerkingen moeten worden ingediend via TRON.tdi (TRON Trade defence instruments (europa.eu)).

 

Het bericht van de Commissie met nadere informatie is te vinden in het Publicatieblad van de Europese Unie 30 maart 2023, 2023/C 115/06, EUR-Lex - 52023XC0330(02) - EN - EUR-Lex (europa.eu).

 

Als u nog vragen over dit bericht heeft, kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via de email: DGBEB-antidumping@minbuza.nl.

Aanmelden ECHO-berichten

Geïnteresseerd in handelspolitieke informatie over bijvoorbeeld sanctiemaatregelen, antidumping en vrijhandelsakkoorden? Meld u hier aan voor deze service van Buitenlandse Zaken, VNO‑NCW en MKB‑Nederland i.s.m. ICC Nederland en de Kamers van Koophandel.