ECHO nr. 29: EU Dual-Use Verordening

11-04-2023

Betrokken EU landen: alle

 

De EU Dual-Use Verordening voorziet, mede door nadrukkelijke inzet van Nederland, in een meer centrale rol van mensenrechten binnen exportcontrole en bevat een expliciete uitbreiding van controles op de export van cybersurveillancetechnologie. Onder deze bepaling worden bedrijven gehouden tot het doen van een zorgvuldigheidsonderzoek en dienen zij de bevoegde nationale autoriteit te informeren wanneer zij op basis van dat onderzoek mogelijke risico’s op mensenrechtenschendingen identificeren.

 

Stakeholders zijn in dit verband uitgenodigd om feedback te geven op de Europese richtsnoeren via Guidelines on the export of cyber-surveillance items under Article 5 of Regulation (EU) No. 2021/821, die zijn opgesteld om bedrijven hierbij te ondersteunen.

Aanmelden ECHO-berichten

Geïnteresseerd in handelspolitieke informatie over bijvoorbeeld sanctiemaatregelen, antidumping en vrijhandelsakkoorden? Meld u hier aan voor deze service van Buitenlandse Zaken, VNO‑NCW en MKB‑Nederland i.s.m. ICC Nederland en de Kamers van Koophandel.