ECHO nr. 48: Market Access Day 2024

23-07-2024

 

 

Op woensdag 18 september organiseren VNO-NCW en MKB-Nederland, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Europese Commissie de Market Access Day 2024.

 

Tijdens dit evenement gaan we met elkaar in gesprek over het Europese handelsbeleid en staan we tijdens verschillende break-out-sessies stil bij onder andere de toegevoegde waarde van handelsverdragen, de impact van geopolitieke spanningen tussen economische grootmachten op handel, het raakvlak tussen handel en duurzaamheid, en de knelpunten die bedrijven ervaren op het gebied van handelsbelemmeringen in exportmarkten. Hiermee wordt inzicht verschaft in kansen voor bedrijven die buiten de EU actief (willen) zijn en wordt een handelingsperspectief geboden om de uitdagingen die daarbij komen kijken het hoofd te bieden.

 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op hoog niveau aanwezig en Denis Redonnet, de Chief Trade Enforcement Officer (CTEO) van de Europese Commissie, reist met zijn team naar Den Haag om aan de Market Access Day deel te nemen. De CTEO is verantwoordelijk voor de implementatie en handhaving van het EU-handelsbeleid en gaat tijdens deze dag het gesprek aan met deelnemers over hun activiteiten, uitdagingen en vragen. Daarnaast geeft de Europese Commissie een presentatie over de EU-handelsinstrumenten waarvan Nederlandse bedrijven kunnen profiteren. Ten slotte biedt de lunch volop mogelijkheden om te netwerken en vragen te stellen aan de aanwezige ambtenaren van de Rijksoverheid en de Europese Commissie.

 

Kortom, we bieden bedrijven die actief zijn buiten de EU (of dat willen worden) een unieke kans om de dialoog met beleidsmakers aan te gaan en om te netwerken met ervaren collega’s. De Market Access Day vindt plaats in de Malietoren van 09:00 tot 14:00. We hanteren vanwege de beperkte ruimte het principe: wie het eerst komt, het eerst maalt. Dankzij het hybride format van dit evenement is online deelname echter ook mogelijk. Om de rol van de Europese Commissie te accommoderen, zullen de meeste sessies in het Engels worden aangeboden. Registreren kan tot en met 10 september via deze link. U kunt bij uw aanmelding ook uw voorkeuren opgeven voor twee thematische deelsessies.

Aanmelden ECHO-berichten

Geïnteresseerd in handelspolitieke informatie over bijvoorbeeld sanctiemaatregelen, antidumping en vrijhandelsakkoorden? Meld u hier aan voor deze service van Buitenlandse Zaken, VNO‑NCW en MKB‑Nederland i.s.m. ICC Nederland en de Kamers van Koophandel.