Mijlpalen: Het akkoord van Wassenaar 1982

05-08-2024

In deze serie blikken we terug op de maatschappelijke veranderingen van de afgelopen 125 jaar. Vanaf het moment dus dat de voorgangers van VNO-NCW werden opgericht. In die periode is er echt zoveel veranderd en bereikt. Met ondernemers samen, met de overheid, met de vakbeweging of met ngo’s. Dit keer de het Akkoord van Wassenaar van 1982.

 

Zou het ooit zó druk zijn geweest in de Utrechtse Jaarbeurshallen? Je kunt over de hoofden van de mensen lopen. Welke begaafd spreker houdt hier zijn rede? De iets ouderen onder ons herkennen hem vast: vakbondsvoorzitter Wim Kok spreekt de immense menigte toe. Fotografen en cameramensen staan vooraan, klaar om de beste shots te maken. Daarachter vooral grimmige gezichten. Opvallend veel mannen, en een enkele vrouw. Waar zijn deze mensen met hun spandoeken eigenlijk zo ontstemd over?

Vakbondsvoorzitter Wim Kok spreekt de menigte toe in de Utrechtse Jaarbeurshallen
Vakbondsvoorzitter Wim Kok spreekt de menigte toe in de Utrechtse Jaarbeurshallen

Oliecrises

Het is juni 1979 en het land verkeert in economische malaise. De oorzaak? Twee oliecrises die elkaar redelijk snel opvolgen. De economie stagneert en er breekt zelfs een wereldwijde crisis uit. Lonen stijgen en de winstgevendheid van bedrijven staat onder druk. Er vallen ontslagen, bezuinigingen worden aangekondigd en dat leidt tot grote onvrede. En dus stakingen.

 

A4'tje

In de Wassenaarse studeerkamer van VNO-voorzitter Chris van Veen ondertekenen vakbeweging en werkgevers in 1982 een A4’tje met grote impact. De vakbeweging legt zich neer bij loonmatiging in ruil voor een belofte tot meer werkgelegenheid. Het historische Akkoord van Wassenaar is een feit. Daarna kruipt Nederland weer langzaam uit het diepe dal. 

 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.