Bezuiniging op meetlab schaadt innovatie

20-05-2015
  • Bezuiniging is onbegrijpelijk
  • Van Swindenlaboratorium van groot belang voor bedrijfsleven

Er zijn maar weinig Nederlandse instituten die met zo'n klein budget en zo weinig medewerkers zoveel bedrijven én overheden van dienst zijn. Daarom is het dan ook onwenselijk én onbegrijpelijk dat het ministerie van Economische Zaken maar liefst 15 procent – 1,5 miljoen euro – van het budget van het Van Swindenlaboratorium (VSL), vroeger ook wel bekend als het Nederland Meetinstituut, wil korten. Ruim 650 bedrijven, groot en klein, zijn direct afhankelijk van VSL. En dat zijn zeker niet de minste: Philips, ASML, Shell en VDL gebruiken de meetstandaarden van het instituut. En een veelvoud van die 650 heeft indirect te maken met VSL.

Ook voor de toekomst is metrologie essentieel. Inzetten op technologische innovatie heeft geen zin als er niet proactief nieuwe meetstandaarden ontwikkeld worden. Vrijwel alle nieuwe technologische ontwikkelingen zijn gebaseerd op sensoren en dus op 'meten'. Zo is VSL druk bezig om als eerste de internationale meetstandaard voor vloeibaar aardgas (LNG) te ontwikkelen. Het toenemende gebruik van vloeibaar aardgas vraagt goede standaarden, om het gebruik én de handel ervan goed te laten verlopen. Het werk van VSL helpt dus om de positie van Nederland als belangrijke speler in de LNG-handel te versterken.

VSL is niet alleen van levensbelang voor het bedrijfsleven, ook een aantal wettelijke taken die in het publieke belang zijn wordt door het instituut uitgevoerd. Daarom is het logisch dat zowel het bedrijfsleven als de overheid verantwoordelijk zijn voor de financiering van dit instituut. Een belangrijk deel van de omzet, namelijk zo'n 30 tot 40 procent, wordt namelijk extern gefinancierd. Overigens is dat uniek in de rest van de wereld – in andere landen zijn meetinstituten voor honderd procent publiek en investeert de overheid aanzienlijk meer. Kortom, laat VSL nou een geslaagde publiek-private samenwerking blijven. Daar passen budgetkortingen absoluut niet bij.

Dit artikel komt uit de print Forum