BZW: Dit kan ú ook gebeuren

08-10-2015

In gesprek met de provincie. Niets aan de hand. Meewerken aan strengere richtlijnen voor stikstofuitstoot, zodat overheid en ondernemers samen de regels bepalen. Maar dan is het middernacht. Klokslag 0.00 uur. Terwijl hardwerkende ondernemers op één oor liggen, verzint de provincie Brabant op 1 juli 2015 ineens een extra regel bovenop de nationale wetgeving. De landelijke Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) wordt voor vier Brabantse natuurgebieden plotseling aangescherpt waardoor bedrijven rond deze natuurgebieden niet of nauwelijks kunnen uitbreiden. Dat is lekker wakker worden voor deze ondernemers, maar niet heus.

Het kan ook ú overkomen. In Noord-Holland, Utrecht, Friesland, Limburg en elke andere provincie in Nederland. Een provinciale overheid die zonder kennisgeving als een dief in de nacht een kop op landelijke regelgeving zet. En als het nou ergens over zou gaan, dan hadden we er misschien nog vrede mee. Maar het gáát nergens over. Het overgrote deel van de stikstofuitstoot komt door het verkeer, de omgeving en de veehouderij. De industrie draagt er maar voor minder dan 3 procent aan bij. Bovendien wordt de industrie steeds schoner. En als je weet dat de totale stikstofdepositie in de betreffende vier natuurgebieden 2000 mol/ha/jaar is en bedrijven hun uitbreidingsplannen niet mogen uitvoeren als hun uitstoot met meer dan 0,05 mol groeit, dan zet de overheid de hele economie in die gebieden op slot.

En wat zegt de provincie als wij tegen deze maatregel protesteren? Kom maar met bewijs. Dus wij zijn als ondernemers gedwongen om te bewijzen dat een overheidsmaatregel niet werkt? Het lijkt haast een trend: eerst een regel invoeren en maar kijken wat het wordt. De omgekeerde wereld. Maar we hebben het bewijs inmiddels op tafel. Een onafhankelijk bureau heeft de groeiplannen van vijf bedrijven rond de vier Brabantse natuurgebieden onderzocht. En wat blijkt? Door de extra provinciale maatregel kunnen vier van die vijf bedrijven hun toekomstplannen op de buik schrijven. Ze krijgen er simpelweg niet de ontwikkelingsruimte voor. In dit voorbeeld van de PAS werd een coöperatieve houding vooralsnog beantwoord met een eenzijdig dictaat dat voor ondernemen geen ruimte biedt. Jammer, want floreren economie en ecologie niet het meest als overheid en ondernemers samen optrekken?

Peter Struik, Voorzitter BZW

Dit artikel komt uit de print Forum