Laat ondernemers niet langer struikelen over regelgeving

02-10-2014

Donald Rumsfeld, minister van Buitenlandse Zaken onder George W. Bush, had het ooit over unknown unknowns. Vrij vertaald: Je weet niet wat je niet weet. Het komt dicht in de buurt van hoe ondernemers zich voelen, vooral die met een klein bedrijf. Er zijn wel regels maar je ziet ze niet, dus weet je niet waar je je aan moet houden. Regelwaakhond Actal vraagt er deze week terecht aandacht voor van de politiek. Want deze unknown unknown-regels kosten ondernemers onnodig veel geld.

Voor kleine bedrijven gelden vaak minder regels omdat ze anders meer tijd kwijt zijn met uitzoeken van regels dan met ondernemen. De overheid stelt vast wanneer een bedrijf groot genoeg is om aan een regel te voldoen. Inmiddels zijn er alleen al 136 wettelijke drempels in de regelgeving van de Rijksoverheid, die volstrekt willekeurig gekozen lijken. Ondernemers moeten speciaal mensen aannemen of inhuren om die wetten en regels na te zoeken.

Voor veel van de huidige drempels en verplichtingen staat nergens waarom die er überhaupt zijn. Hierdoor is onduidelijk of de drempel niet hoger had kunnen liggen, zodat minder bedrijven er last van hebben. In andere gevallen lijkt er helemaal geen aanleiding te zijn voor zwaardere verplichtingen bij een grotere bedrijfsomvang. Het kabinet moet dus ook kritisch kijken naar het waarom van drempels en verplichtingen, vindt Actal.

Het rapport van Actal illustreert de complexiteit van de wet- en regelgeving in Nederland, die leidt tot onnodige lasten. Naleving van regelgeving wordt steeds moeilijker voor ondernemers, simpelweg omdat het te complex en gedetailleerd is geworden. Er is maar één echte oplossing: minder complexe detailregels die telkens wijzigen. Juist wanneer ondernemers groeien.

Zolang dat niet gebeurt, zal de overheid die deze regels maakt haar verantwoordelijkheid moeten nemen om goed uit te leggen wat van een bedrijf verwacht wordt. De overheid is niet klaar wanneer de regels in het Staatsblad staan. Met het ontwikkelen en aanbieden van digitale regelhulpen kan de overheid op korte termijn de ondernemer al behulpzaam zijn. Dat leidt nog tot betere naleving ook.