Liever sterke code dan meer regels voor de zorgsector

26-03-2015

Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn zijn op de goede weg als ze de governance code voor zelfregulering in de zorg willen versterken. Inwilligen van de roep om meer wet- en regelgeving leidt tot meer focus op afgevinkte lijstjes en niet tot meer aandacht voor zorg. Er is eerder een flinke dereguleringsslag nodig in de zorgsector.

Vorig jaar kwam de zorg onder vuur naar aanleiding van enkele incidenten en Kamerleden vroegen om wettelijke maatregelen die beter bestuur moeten afdwingen. Maar meer wet- en regelgeving kan incidenten niet voorkomen. Het leidt snel tot meer bureaucratie in plaats van betrokken zorgverlening. Administratieve lasten in de zorg zijn dan het belangrijkste gevolg, verborgen kosten die uiteindelijk via de zorgpremies opgebracht moeten worden.

Goed bestuur is gebaat bij ruimte om te handelen. Wat dat betreft is eerder een flinke dereguleringsslag nodig. Uiteindelijk moet de omgeving – de relatie met klant of inkoper, stakeholders en financier – een zorgorganisatie en haar bestuur scherp houden. Er is een zorgbrede governance code die al jaren de norm is voor goed bestuur in de zorg. De code is van en voor organisaties in de zorg en daarom werkt het. De benadering van het kabinet om deze governance code te versterken, is dus de juiste stap om verbeteringen aan te brengen.

Die kracht van zelfregulering kan worden versterkt met een monitoringscommissie, die wordt gedragen door de zorgorganisaties zelf. Hierbij kan de vergelijking worden gemaakt met de ervaringen met corporate governance in het bedrijfsleven. De code voor corporate governance functioneert succesvol als instrument voor goed ondernemingsbestuur. Naleving van de code wordt gevolgd door een onafhankelijke commissie. Dat is een bewezen formule en kan op een vergelijkbare manier in de zorg gebeuren.