Neelie Kroes moet poort wijd open zetten voor start-ups

11-12-2014

Na het succes van oer-Hollandse start-ups als Blendle, Peerby en Bimbuzz, die onlangs flinke investeringen kregen van buitenlandse partijen, begrijpt ook de Nederlandse overheid dat nieuwe bedrijven belangrijk zijn voor het groeien van de economie. En hoe. Minister Kamp heeft Neelie Kroes, voorheen als eurocommissaris verantwoordelijk voor de Europese digitale agenda, aangesteld om buitenlandse start-ups naar Nederland te halen. Amsterdam moet straks dé hotspot worden voor innovatieve bedrijven.

Dat wordt, als het goed is, niet alleen met de mond beleden. Kamp beloofde namelijk ook te zorgen voor financiering, subsidieregelingen en minder regels voor buitenlandse bedrijven die zich in Nederland willen vestigen. Ook staatssecretaris Teeven droeg zijn steentje bij. Talentvolle buitenlandse ondernemers kunnen vanaf 1 januari 2015 een speciale verblijfsvergunning krijgen om voet aan de grond te krijgen in Nederland, beloofde hij. Een ideetje van VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas, die zich al heel lang inzet voor innovatie en start-ups.

Dat is goed nieuws. Deze nieuwe ondernemers zullen zorgen voor innovatie en nieuwe banen. Gevestigde bedrijven kunnen zich straks aansluiten bij de zogeheten StartupDelta, waarin ook overheden, kennisinstellingen en financiers samen gaan werken. Door de kennis van oude rotten in het vak kunnen start-ups doorgroeien, en kunnen de gevestigde bedrijven zelf innoveren en nieuwe kennis opdoen. Dat is hard nodig om de concurrentiepositie van Nederland te verbeteren.

Nu is het belangrijk dat buitenlandse start-ups niet in allerhande regelgeving verzanden. Meer landen, waaronder Italië en het Verenigd Koninkrijk, kennen soortgelijke regelingen om start-ups een zachte landing te geven. De concurrentie om innovatieve bedrijven binnen te halen zal dus alleen maar groter worden. Zorg ervoor dat start-ups ook echt snel kunnen starten en iedereen zal ervan profiteren, van werkgevers tot werknemers.

Lees ook het artikel: Dit is dus een miljoenenbedrijf uit de Forum van 09-08-2012