Schultz snapt het: Afsluitdijk zet Nederlandse innovaties in het zonnetje

20-05-2015

Ook dit jaar trekken weer hordes toeristen naar Zeeland om een bezoek te brengen aan bezoekerscentra als Neeltje Jans en de Haringvliet Expo. Behalve toeristische attracties van formaat zijn projecten als de Oosterscheldekering en de Grevelingendam – onderdeel van de Deltawerken – mooie voorbeelden van het Nederlandse kunnen op waterbouwkundig gebied. Daarmee zijn ze ook een belangrijk exportproduct. Als het meezit kan binnen afzienbare tijd de Afsluitdijk aan het lijstje worden toegevoegd.

'Een icoon dat een nog veel mooier icoon kan worden.' Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu liet zich in de uitzending van het tv-programma van 12 mei enthousiast uit over het potentieel van de 32 kilometer lange dijk tussen Noord-Holland en Friesland. Voor de renovatie die nodig is om de dik 80 jaar oude oeververbinding klaar te maken voor de toekomst, wordt 800 miljoen uitgetrokken. Er komen nieuwe keersluizen en pompen om meer water te kunnen afvoeren, waardoor het grootste gemaal van Europa ontstaat.

Kunstenaar/innovator Daan Roosegaarde is daarnaast gevraagd een ontwerp te maken dat bijdraagt aan de waarde van de dijk als icoon en internationaal visitekaartje voor de Nederlandse waterbouwkunde, innovatie en Dutch Design. Een slimme zet, want de Afsluitdijk kan nog veel meer innovaties in het zonnetje zetten. Zoals het plan voor een vismigratierivier die de Waddenzee en het IJsselmeer weer met elkaar moet verbinden. Maar ook het project om 'blauwe energie' op te wekken op het scheidsvlak van zoet en zout water. Ook dat zijn innovaties waarmee we ons wereldwijd in de kijker kunnen spelen.

Het is een aanpak die we in Nederland vaker zouden moeten nastreven: de combinatie van innoveren én promoten. Bertrand van Ee, toenmalig ceo van Royal Haskoning, verwoordde het twee jaar geleden in mooi: 'Als je de etalage niet blijft vullen, kun je niets verkopen.' Daar is geen woord Chinees aan.

Lees ook Laat zien wat we kunnen uit het Forum-nummer van 10 april 2015.

Dit artikel komt uit de print Forum