Toegang tot innovatiebox moet behouden blijven

03-12-2014

Er is deze week slecht nieuws en goed nieuws voor innovatieve bedrijven. Het slechte: de succesvolle Nederlandse innovatiebox wordt bekritiseerd. Het goede: staatssecretaris Wiebes gaat zich in Brussel hard maken voor het behoud van het Nederlandse model van de innovatiebox, dat wil zeggen een innovatiebox die ook openstaat voor innovaties waar geen patent op zit. Dat dit model zou moeten worden gewijzigd, heeft te maken met afspraken die Duitsland en Engeland met elkaar hebben gemaakt over een Europese innovatiebox. Volgende week bespreken de Europese ministers van Financiën een voorstel om de innovatiebox aan te passen. Deze zou alleen op basis van patenten zijn.

Met name voor het midden- en kleinbedrijf zou dit een verkeerde ontwikkeling zijn. Mkb-bedrijven vragen relatief minder vaak een patent aan op hun innovatie. Dat is in Nederland op een goede manier ondervangen doordat de aanvraag van de WBSO-regeling (compensatie van loonkosten) en de bijbehorende S&O-verklaring ook toegang geeft tot de innovatiebox. De innovaties die hieruit volgen, worden laag belast in die box. Daarmee heeft Nederland een goed systeem van innovatieregelingen dat bijdraagt aan het vestigingsklimaat. Dit systeem moet zo blijven, vindt gelukkig ook Wiebes.

Mocht de innovatiebox toch onaantrekkelijker worden voor Nederlandse bedrijven door nieuwe Europese afspraken, dan moet er een andere manier worden gevonden om innovaties te stimuleren. Een verslechtering van het vestigingsklimaat kan Nederland niet gebruiken.