Waarom mag de VS niet wat China moet?

18-06-2015

Doen ze het of doen ze het niet? Gaan de Europarlementariërs akkoord met door onderhandelen over een handelsverdrag met de Verenigde Staten? Voorlopig weten ze het even niet. Vorige week zou gestemd worden over de voorwaarden waaronder de Europese onderhandelaars verder mogen, maar door ruzie in het socialistische kamp, is de stemming opgeschort. Een groot probleem is het tribunaal voor investeringsbescherming ISDS. En dat terwijl even eerder elders door de EU werd onderhandeld om die bescherming wél te krijgen. In China.

De discussie over het Europees-Amerikaans handelsverdrag TTIP begint een eigen leven te leiden. Het verdrag is bedoeld om waar mogelijk elkaars regelgeving te erkennen en beschermingsconstructies uit de weg te ruimen, maar de kritiek gaat vooral over de ISDS-regeling die investeringen moeten beschermen. Daarbij blijft de openbare discussie achter bij de ontwikkelingen. Nog steeds gaat het over chloorkip, postbusfirma’s die misbruik maken van verdragen, de weinig transparante opzet en de ongelijkheid die het creëert tussen binnenlandse en buitenlandse bedrijven. Het zijn allemaal knelpunten die aangepakt worden of al van tafel zijn in de onderhandelingen.

Maar het meest opvallende is dat twee weken geleden de EU en China de zesde ronde in gingen van onderhandelingen over beschermingen van octrooien en investeringen. Een soort ISDS-regeling voor Europese bedrijven die meer zekerheid willen in China, dat veel regels oplegt aan buitenlandse investeerders. Hier geen protesten uit het Europees Parlement en geen demonstraties van ngo’s.

Laten we het er op houden dat het op zijn minst opmerkelijk is dat er een verlammende discussie is over een regeling met een gelijkwaardig Westers land, maar dat die angst niet lijkt te gelden voor een verdrag met een land dat volgens de Wereldbank nog steeds een ontwikkelingsland is.

Dit artikel komt uit de print Forum