Zorg dat alle overheden nu snel klaar zijn voor elektronisch factureren

23-06-2016

Een heel goed initiatief van minister Kamp om elektronisch factureren aan het Rijk vanaf 1 januari 2017 verplicht te stellen. Voor ondernemers heeft het veel voordelen om facturen voortaan geautomatiseerd aan te leveren. Nederlandse bedrijven versturen namelijk elk jaar zo’n 12 miljoen facturen aan de overheid, waarvan 1,5 miljoen aan de Rijksoverheid. Bij e-factureren is handmatige verwerking niet meer nodig, omdat de factuur van het ene geautomatiseerde systeem in het andere elektronisch wordt verwerkt. Handmatige verwerking van facturen via post of e-mails is relatief kostbaar en arbeidsintensief. Bovendien is er bij handmatige verwerking een grotere kans op fouten.
Niet alle overheidsinstanties zijn echter al klaar voor elektronisch factureren. Nog maar een klein deel van de gemeenten kan al e-facturen ontvangen. Ook de provincies ontbreken vooralsnog in de lijst met overheidsinstanties die meedoen. Daarmee is de bulk van de 12 miljoen facturen nog niet gedekt. Belangrijk dus dat hier de komende tijd verder werk van wordt gemaakt en initiatieven van die lagere overheden worden versneld.
Uiteindelijk moeten alle lagere overheden overgaan op dit systeem. Te verwachten valt dat snellere verwerking ook zal leiden tot snellere betaling van facturen van ondernemingen. Des te meer reden om hier vaart achter te zetten.

Dit artikel komt uit de print Forum