'Nederland telt te weinig student-ondernemers'

03-09-2014

Nederland loopt achter met het aantal ondernemende studenten in het hoger onderwijs. Op dit moment is slechts 6 procent van de studenten actief als ondernemer, tegenover bijvoorbeeld 29 procent in Argentinië en 11 procent in de Verenigde Staten. ‘Dat aantal moet de komende jaren echt omhoog’, zegt Bernard Wientjes, oud-voorzitter van VNO-NCW, in de nieuwste digitale editie van Forum.

Omslag in denken
Universiteiten moeten een omslag in denken maken, stelt Wientjes, die vorige week werd benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij gaat daar de komende jaren het ondernemerschap stimuleren. Jonge ondernemers, zoals Mark Tigchelaar, betogen in het artikel dat universiteiten en hogescholen te weinig flexibiliteit bieden aan jonge ondernemers. Dat zorgt ervoor dat ze vaak – onnodig – hun studie niet afmaken.

Topsporters
Veel universiteiten hebben wél een regeling die topsporters een bijzondere status geeft binnen de universiteit, terwijl ze ondernemen zien als een hobby of een professie voor ‘later’. De Universiteit Gent heeft sinds een aantal jaar ook een statuut voor topondernemers. Ze krijgen flexibiliteit, kunnen vakken volgen over ondernemerschap en mogen gebruik maken van het netwerk van de school. Kortom, een voorbeeld voor Nederland.