EU-draai rond Starbucks is verkeerd

29-10-2015

De Europese Commissie stemt niet meer in met de afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met koffieketen Starbucks over de interne verrekenprijzen en eist dat er een naheffing komt. Terwijl de Commissie vorig jaar nog verklaarde dat er niets aan de hand was met de Nederlandse afspraken. Dus waarom dan die draai? Niet raar dus, dat het kabinet verbaasd reageerde op het huidige oordeel van de Europese Commissie. Het kabinet wijst er dan ook terecht op dat zulke afspraken wereldwijd gebruikelijk zijn. En dat hier geen extra Brussels beleid nodig is.

De Europese Commissie lijkt om politieke redenen af te willen wijken van internationale spelregels die zijn vastgesteld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Juist deze internationale regels zorgen voor een gelijk speelveld. Daarbij is belastingconcurrentie volgens de OESO gezond.

Voorlopig is het enige dat de EU gedaan heeft, het creëren van onrust over Nederland als vestigingsland voor multinationals. Het zou dus aan te bevelen zijn dat het kabinet tegen de beslissing van de Commissie in beroep gaat bij het Europese Hof om duidelijkheid te scheppen. Een geïnternationaliseerde economie als de Nederlandse is gebaat bij een goed en stabiel vestigingsklimaat voor bedrijven.