Toets ook bestaande studies op nut en arbeidsmarktpotentie

23-03-2016

Kritischer kijken naar studies die weinig of geen perspectief bieden op de arbeidsmarkt. Dat voorstel deed Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg deze week. De VVD’er wil dat bestaande opleidingen eens in de zoveel jaar worden doorgelicht en getoetst op nut en noodzaak. Bij het verlenen van financiering voor nieuwe studies wordt deze toets al wel uitgevoerd, maar voor bestaande studies wordt nooit naar nut en noodzaak gekeken. Die worden alleen op kwaliteit getoetst via het systeem van accreditatie, constateert hij.
Duisenberg heeft helemaal gelijk dat de behoefte aan afgestudeerden op de arbeidsmarkt niet losgezongen mag zijn van het opleidingsaanbod van het beroepsonderwijs. Werkgevers hameren al jaren op het belang van consultatie met het georganiseerde bedrijfsleven als het gaat om het aanbod van opleidingen.
Dat zou al moeten beginnen bij het vmbo. Scholen zouden daar moeten samenwerken met het regionale bedrijfsleven als het gaat om het aanbieden van profielen en het invullen van keuzevakken. Dat betekent dat als het plaatselijke bedrijfsleven bijvoorbeeld zit te springen om technisch opgeleid personeel, scholen er naar zouden moeten streven die profielen ook daadwerkelijk aan te bieden. Een zelfde afstemming is ook van belang als het gaat om mbo- en hbo-opleidingen. Het heeft weinig zin om de kaartenbakken van het UWV te laten vollopen met afgestudeerden op wie niemand zit te wachten.
Terecht daarom dat de VVD ook iets wil doen aan de informatievoorziening over de kansen die studies bieden op de arbeidsmarkt. Volgens Duisenberg is die nu vaak te rooskleurig. Bij goede informatie over beroepsperspectieven en een regelmatige herijking van het studieaanbod zijn jongeren én werkgevers uiteindelijk het meest gebaat